7. toukokuuta 2014

Valitse itse

Muutosten tekemättä jättäminen on helppo tie. Vanhaan jääminen tuntuu tutulta ja turvalliselta, kotoisalta. Ihmiset roikkuvat huonossa elämässä, vaikka eivät enää vuosiin olisi olleet onnellisia. He tietävät sisimmässään, että kulkevat tuhon tietä, mutta rohkeutta muutokseen ei virtaa mistään ilmansuunnasta. En tiedä onko se saamattomuutta, itseluottamuksen puutetta, pelkuruutta vai kaikkia näitä yhdessä, mutta oma kokemukseni on, että muutos kannattaa aina. Se vie kohti parempaa, vaikka luopuminen tekee joskus pirun kipeää. Suru sumentaa aivoja siinä missä päätön rakkauskin.


Jos sinun ystäväsi vuosikausia valittaa samasta asiasta, niin potkaise häntä persuksille. Tai jos valitat itse, käske jonkun potkaista sinua. Etsi aktiivisesti niitä ihmisiä, joka auttavat saamaan liikettä rattaisiisi. Kukaan ei ala sinulle henkilökohtaiseksi jeesukseksi, paitsi kaveri itse, jos häneen uskot. Taivaallista apua odotellessa puhu ihmisten kanssa ja kuuntele heitä. Tartu niihin asioihin, jotka heidän sanoissaan saavat sinut pysähtymään. Ennen kaikkea kuuntele itseäsi ja opi luottamaan niihin viesteihin, jotka ovat totta. Ne tunnistaa siitä, että koko kroppasi resonoi ja vastaa kyllä kysymykseesi: onko tämä se tie jonka haluan valita. Elämä on liian lyhyt toimimattomiin ihmissuhteisiin, tappavaan työhön ja varsinkin siihen kuristavaan pahaan oloon, joka kalvaa ja tuhoaa sisältä päin. Itseltäni meni vuosikausia sen asian sisäistämiseen, että elämässä ajan autoa itse, enkä istu matkustajan paikalla. Jos muutosta ei tee itse vapaaehtoisesti, elämä ennen pitkää pakottaa sen tekemiseen ja silloin sattuu vielä enemmän.


Elämäni on tällä hetkellä vapaassa pudotuksessa, eikä minulla ole mitään hajua minne laskeudun. Taakse jäi työ, koti, paikkakunta jossa asuin yli 10 vuotta sekä hyvin lyhyeksi jäänyt parisuhde, joka oli tuhoon tuomittu alusta asti. Unelmia ja toiveita löytyy kyllä, mutta en vielä tiedä miten ja milloin ne toteutuvat. Luovuin kaikesta mikä toi minulle ennen tukea ja turvaa. En suosittele näin rajuja ratkaisuja kenellekään, sillä elämää voi muuttaa myös hyvin pienin askelin ja ajan kanssa. Mutta tiedän tehneeni oikein. Jäin parikymppisenä rekan alle ja selvisin siitä hengissä. Tiedän että kaikki turvan tunteet elämässä ovat vain suurta harhaa. Se on rajusti sanottu, mutta totta. Kirjoitan näin, vaikka tiedän etteivät useimmat ihmiset halua tällaista lukea.Elämäntilanteeni on aiheuttanut ihmisissä lähinnä säälireaktioita, kauhua tai vahingoniloa. Ne jotka ovat reagoineet toisin ovat herättäneet kunnioitukseni. Ajatelkaa hetki. Olen terve, lapseton, toiveikas ja pystyvä ihminen, enkä vielä aivan muumio. Kaikki on mahdollista. Harva ymmärtää tätä, mutta tietyllä tavalla olen suunnattoman ylpeä itsestäni. Olen helpottunut ja huojentunut siitä, että vanha jäi taakse ja pääsin kauas ihmisistä, jotka eivät olleet hyväksi sielulleni. Tämä on se kohta amerikkalaisesta elokuvasta, jossa keskellä peltoa on suunnaton risteys, eikä mitään tietoa siitä mihin suuntaan pitäisi lähteä. Mutta kun ottaa suunnan, tie vie eteenpäin ja tuo uusia maisemia, vastaantulijoita ja kuoppia. Pitää vain päästä tästä vaakaihmisen päättämättömyydestä, valita suunta ja hypätä rattiin.

4 kommenttia:

 1. Itse koen tuntevani suurta myötätuntoa ystävieni ongelmissa, koska olen myös itse ollut aika aika syvällä, aika monta kertaa. Olen myös itse onneksi saanut usein myötätuntoa osakseni. Ja tähän asti päässyt pohjalta ylös. Liiallinen empatiakin on tietysti huonoa, sekä itselle että toiselle. Se ei edistä toipumista. Myötätunto ei ole sääliä eikä kauhua, mutta miten sitä ilmaistaan? Mielestäni se on joskus pienestä kiinni. Neuvot ja oman elämän ruotiminen loukkaavat helposti. Toinen sanoo tarkoittamattaankin sanoja, jotka satuttavat. Minusta pahinta on kuitenkin, ettei reagoida millään lailla, vaan luikitaan pois ja ollaan hiljaa. No, joskus se voi tietenkin olla huojentavaakin... Itse kaipaan myötätuntoa ja asioiden puimiskaveria. Ja kun olen valmis, ehkä myös uusia ajatuksia päähän pyörimään. Omat ajatukset kun helposti alkavat kiertää kehää. Mutta näissä tilanteissa on loukkaantumisen vaara koko ajan läsnä ja ystävyys saattaa joutua karille, vaikka tarkoitus on ollut hyvä. Sekin on sääli. Harva kai haluaa ystävälleen pahaa tai epäonnea. Nykyisin on tosin muodikasta hankkia itselleen hyödyllisiä ystäviä. Se lienee kätevää niin kauan kun ei ole suuria ongelmia elämässä. Oikeiden ihmisten löytäminen elämään tuntuu olevan koko elämän suurin vaikeus ja onni.

  VastaaPoista
 2. Mielestäni myötätunto näkyy, kuuluu ja sen vaistoaa aina, varsinkin kun ystävä sitä osoittaa. Sanat ovat vain 7 prosenttia viestinnästä. Vaikeissa tilanteissa lähes kaikki haluavat auttaa ja tukea. Pelkästään hyvä tarkoitus riittää. Joskus vieraanpien ihmisten kommentit tulkitsee ehkä väärin tai liian kärkkäästi omasta pahasta olosta johtuen, mutta sanoihin ei pidä takertua. En tiedä mitä säälistä ajatellaan sanana ja tunteena, mutta minusta se pitää sisällään sen, että pitää toista pienenä ja vastuuttomana. Vanhempi ihminen sanoi, että säälii minua koska olen sotkenut asiani ja antanut vedättää itseäni. Virheitä on toki tullut tehtyä, mutta niistä pitää kantaa vastuu. Sääli ei auta. :D Myötätuntoa ja asioiden puimista kaipaan aina itsekin ja sitä, että yritetään nähdä ne valoisat puolet ja uskotaan tulevaan.

  VastaaPoista
 3. Hienoa, että olet uskaltanut tehdä rohkean irtioton vanhasta ja muuttaa suuntaa! On totta, että pienin askelinkin muutosta voi tehdä, mutta joskus vain irtipääseminen ja päästäminen vaatii kerralla koko suunnan muutoksen. Itse olen hieman samassa tilanteessa, entisestä olen päästänyt irti ja nyt koetan luottaa siihen että elämä kantaa ja näyttää minulle suunnan mihin mennä. Saatan jo olla sillä, mutta toki tämä vaatii itseltä valtavaa luottamusta ja sen turvan löytämistä sisimmästään, ettei tarvitse ripustautua ulkoiseen. Koetan ajatella myös, että nyt sen itse tekemisen ja olemisen täytyy tuottaa sisäistä iloa ja onnea. Ehkäpä siis tämä suuntani on jo oikea, kuin myös sinunkin, vaikka päämäärä ei olekaan tiedossa. Ehkä se suunta ja tie mitä kulkea on se vasemmalle kääntyvä tie tai sitten ei, aina voi palata takaisin ja kokeilla sitten sitä oikealle kääntyvää tietä. Elämä on. Ihmeellinen.

  Tsemppiä sinulle! Ja kiitos rohkeasta kirjoituksestasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että joku toinenkin on juuri nyt vastaavassa tilanteessa ja hakee uutta suuntaa elämälle. Eikö tunnukin siltä, että joku pyörä pyörii koko ajan, vaikka mitään konkreettista ei tapahdu? Elämä on liikkeessä koko ajan ja uutta ilmestyy horisonttiin heti, kun päästää irti vanhasta. Uusi vain tulee elämään pikkuhiljaa, vaikka vanhasta olisikin päästellyt irti ryminällä. :) Kiitos Elina!

   Poista